Nieuwsbrief februari 2017

Mailing Gemeente Utrecht

Klik hier voor de html versie

Gemeente Utrecht logos

Gele balk

Nieuwsbrief Wijkbureau Zuidwest

Februari 2017

Wim van Vugt

Gezicht van de wijk

Wim van Vugt is penningmeester van wijkraad Zuidwest. Hij is bijna 46 jaar getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Samen met zijn vrouw woont hij al veertig jaar in Transwijk in hetzelfde huis. Zijn zoon woonde een tijdje in Amerika, maar hij is samen met zijn gezin weer teruggekeerd naar Kanaleneiland. Sinds zijn kleindochter hier weer woont, vindt hij Eilandsteede een erg fijne plek om samen met haar naar toe te gaan. Daarnaast is er in Zuidwest heel veel te doen voor jonge kinderen. Wim is tien jaar geleden met de VUT gegaan. Door zijn drukke baan in het management in de welzijnssector in Leiden hield hij weinig tijd over. Sinds hij meer tijd heeft en zich inzet voor de wijkraad voelt hij zich veel meer verbonden met de wijk. Zijn werkervaring wil hij graag toepassen in de wijk. Hij voelt zich dan ook het meest thuis in vraagstukken over het sociale domein. Samen met voorzitter Jaap Bakker vormt hij het bestuur van de wijkraad. De wijkraad adviseert vanuit het perspectief van de wijk. Hiervoor heeft hij regelmatig contact met bijvoorbeeld het wijkbureau, de sociaal makelaars van Doenja Dienstverlening en de buurtteams. Er is overigens nog plek in de wijkraad voor een bestuurslid en meerdere plekken voor wijkraadsleden. Bent u hierin geïnteresseerd? Stuur dan een e-mail naar info@wijkraadzuidwest.nl voor meer informatie.
Vooral Kanaleneiland en Transwijk vindt hij hele hybride wijken, die enerzijds goed bereikbaar zijn en ideaal zijn voor het vestigen van een bedrijf. Dit is ook weer goed voor de werkgelegenheid. Hij vindt het erg positief dat het hier vol zit met startende bedrijven. De samenstelling van de woningvoorraad vormt anderzijds de ideale plek voor bewoners die van buiten komen, zowel buiten Utrecht als buiten Nederland. Hij vindt Zuidwest een verschrikkelijk interessante locatie met veel mogelijkheden.


Succesvolle inspiratieavonden Merwedekanaalzone

Ruim 170 belangstellenden kwamen dinsdag 10 januari 2017 af op de inspiratieavond over de Merwedekanaalzone. In De Alchemist kwamen bewoners, ondernemers, eigenaren, belanghebbenden en andere geïnteresseerden samen om meningen en ideeën uit te wisselen over de nieuw te bouwen stadswijk. Op de informatiemarkt stonden vertegenwoordigers van onder meer ondernemers, eigenaren en organisaties in het gebied (Vechtclub, Alchemist, Villa Jongerius, WIJ 3.0, Skatepark), Meermerwede, Rijkswaterstaat, provincie en gemeente. Na een welkomstwoord van wethouder Paulus Jansen deelden de bezoekers aan de diverse gesprekstafels hun wensen en zorgen voor de nieuwe stadswijk. Op 31 januari 2017 vond er in het Stadskantoor een tweede inspiratieavond plaats, bedoeld voor degenen die op de reservelijst stonden en door de vele aanmeldingen niet bij de bijeenkomst van 10 januari 2017 konden zijn. De laatste ontwikkelingen zijn te volgen via de pagina Merwedekanaalzone en via de nieuwsbrief. Inschrijven daarvoor kan via merwedekanaalzone@utrecht.nl. Kijk ook voor nieuws en foto’s op meermerwede.nl.


Uithoflijn

 

Nachtelijke testritten met nieuwe trams

Van februari tot en met juli 2017 vinden in Kanaleneiland toelatingsritten plaats met de nieuwe trams die gaan rijden op de Uithoflijn. Deze ritten worden ’s nachts op werkdagen tussen 01:45 en 04:30 uur uitgevoerd. Tussen tramhalte Vasco da Gamalaan en 5 Mei Plein vinden deze remtesten plaats. Het is mogelijk dat u hier geluidsoverlast van kan ondervinden en dan met name van de noodstop. Voor meer informatie over de werkzaamheden kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Ron van Dopperen van Provincie Utrecht op telefoonnummer 030-2582525 of stuur een e-mail naar ron.van.dopperen@provincie-utrecht.nl. Meer informatie is ook te vinden op de websites van Regiotram Utrecht en de Uithoflijn. Bekijk hier een filmpje over de komst van de eerste tram voor de Uithoflijn.


Plan voor 119 duurzame woningen aan de Lomanlaan

Het college heeft de voorwaarden bepaald voor de bouw van 119 duurzame huurappartementen aan de Lomanlaan 55. Van de 119 woningen vallen 39 woningen in het middeldure huursegment. In deze categorie is veel behoefte aan woningen. Met het vaststellen van de zogenoemde bouwenvelop komt de bouw van deze woningen in Transwijk een stap dichterbij. Het kantoorgebouw dat nu nog op dit adres staat, is aangekocht door projectontwikkelaar Re-shape Properties. Het wordt medio 2017 gesloopt om plaats te maken voor twee woongebouwen. Naar verwachting start de bouw eind 2017. Lees hier verder.


Workshopaanbod voor ondernemende bewonersinitiatieven

Social Impact Factory Utrecht draagt bij aan diverse initiatieven die oplossingen moeten bieden voor maatschappelijke vraagstukken. De gemene deler: ze leggen verbinding en faciliteren en accelereren processen. Ze doen dit samen met hun netwerk van sociaal ondernemers. Vanaf maart 2017 gaat Social Impact Factory Utrecht sociaal ondernemers, bewonersinitiatieven en mensen met goede ideeën helpen om hun maatschappelijke business case verder te ontwikkelen. Ze bieden hiervoor in samenwerking met verschillende partners twee programma’s aan. Lees hier verder.


Nieuw systeem voor verloren en gevonden voorwerpen

Vanaf 1 februari 2017 gebruikt gemeente Utrecht een nieuw systeem voor verloren en gevonden voorwerpen: iLost. Lees hier meer.


Groenmiddag bij speeltuin De Boog

 

Groenmiddag bij speeltuin De Boog op 11 februari 

Sinds september heeft Stichting Wijkspeeltuin De Boog aan de Merwedekade het groenbeheer overgenomen van de gemeente Utrecht. Tuinman Pieter Wagenborg coördineert nu officieel het groenbeheer van de speeltuin, maar hij kan niet zonder extra handen van enthousiaste buurtbewoners. Ieder seizoen organiseert De Boog een groenmiddag om de grotere groenklussen aan te pakken. Op zaterdag 11 februari 2017 vanaf 13:00 uur gaan ze onder andere wilgen knotten en vlechten, de ‘geheime’ pruimenbomen verplanten, de wilgenhutten bijwerken en snoeien. Ook voor de kinderen zijn er klusjes en activiteiten (waarschijnlijk iets met vogels en vetbollen). Aanmelden mag via groen@wijkspeeltuindeboog.nl, maar gewoon aanwaaien mag ook. Lees hier verder.


Gluren bij de Buren op 19 februari 

Op zondag 19 februari 2017 vindt alweer de vierde editie van het woonkamerfestival Gluren bij de Buren plaats. In maar liefst 172 woonkamers, verspreid over de hele stad, vinden tussen 13:00 en 18:00 uur voorstellingen plaats van lokale podiumkunstenaars: 481 kansen om je te laten verrassen door gastvrijheid en lokale acts uit Utrecht. Ook Zuidwest is goed vertegenwoordigd! Bekijk hier het programma. De programmakrant ligt inmiddels verspreid door de stad en is ook hier in te zien.


Wijkspreekuur Zuidwest op 20 februari

Wilt u wijkwethouder Jansen spreken? Maak dan een afspraak via telefoonnummer 14 030 of zuidwest@utrecht.nl. Het eerstvolgende wijkspreekuur is op maandag 20 februari 2017 van 16:30 tot 17:30 uur in wijkbureau Zuidwest, Al-Masoedilaan 188. Let op: dit is een uur eerder!


 

Wijkactieprogramma

Samen met bewoners, ondernemers en de wijkraad zijn in 2013 de Wijkambities (2014-2018) gemaakt. De wijkambities geven weer wat de wijk het meest van belang vindt om de komende jaren uit te voeren. Ieder jaar werken we deze uit in een Wijkactieprogramma waarin de projecten staan die in dat jaar worden uitgevoerd. Het Wijkactieprogramma is overigens een kleine selectie van het werk wat er vanuit de gemeente wordt uitgevoerd. Wilt u weten wat er komend jaar staat gepland? Lees hier het Wijkactieprogramma 2017.


Dit is Utrecht

In een animatiefilmpje en foldertje vertellen we het verhaal van Utrecht met cijfers en mooie beelden van de stad. De folder is beschikbaar in het Nederlands en Engels en u kunt deze ophalen bij wijkbureau Zuidwest.


Ontdek de natuur in Utrecht

Stichting Utrecht Natuurlijk brengt de natuur dichtbij en maakt Utrecht groener, gezonder en duurzamer voor alle Utrechters. Zij organiseren activiteiten, cursussen en evenementen. Bedrijven en Utrechters met een duurzaam initiatief kunnen bij hen terecht voor projecten, advies en begeleiding.


Voorzieningen in de wijk

Op de voorzieningenkaart van Welkome Wijken zijn contactgegevens te vinden van zorg- en welzijnsinstellingen in heel Utrecht. Deze zijn te filteren op wijk (bijvoorbeeld Zuidwest) en buurt (bijvoorbeeld Kanaleneiland-Noord of Transwijk-Zuid).


Moeite met websites van de overheid?

Heeft u ook moeite met websites van de overheid? Bijvoorbeeld met DigiD? Het aanvragen van een WW-uitkering of het voldoen aan de sollicitatieverplichtingen? Het online maken van een afspraak bij de gemeente Utrecht voor een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs? Het digitaal aanvragen van AOW? Of het uploaden van documenten? Dan hebben wij goed nieuws. Utrecht heeft hiervoor een digitale uitleg- en oefenomgeving. Hierin werken wij samen met Belastingdienst, UWV, Logius en SVB. Deze omgeving is nu gratis beschikbaar. Virtueel assistente Steffie helpt hier in eenvoudige taal, met beeld en geluid, iedereen in eigen tempo vooruit.


Babbeltrucs

Diefstal door een ‘babbeltruc’ komt steeds vaker voor: onbekenden bellen bij u aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij uw geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld. Dieven doen zich soms ook voor als bijvoorbeeld meteropnemer, pakketbezorger, politieagent of reparateur. Het gebeurt voornamelijk aan de deur en bij pinautomaten. Vooral ouderen zijn slachtoffer van deze babbeltrucsVergroot uw eigen veiligheid:
– Geloof niet zomaar iemand aan de deur;
– Vraag naar identificatie;
– Laat geen onbekenden binnen;
– Bel 112 bij verdachte situaties.
Kijk voor alle tips op politie.nl/babbeltruc. Meer informatie over buurtinitiatieven en trainingen over veiligheid kunt u hier vinden. Bekijk hier een filmpje over babbeltrucs.


Meld u aan voor Burgernet

In uw eigen buurt kunt u zelf veel doen om uw leefomgeving prettig en veilig te houden, bijvoorbeeld met Burgernet. Daarmee kunt u direct behulpzaam zijn bij de opsporing van bijvoorbeeld een voertuig, vermist kind of dader(s). Speel ook een actieve rol bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving door deel te nemen aan Burgernet. U kunt zich aanmelden via de website van Burgernet en/of download de Burgernet-app!


 

 

Danswedstrijd in Barcelona

Van 13 tot en met 17 april 2017 vindt de Barcelona  International  Dance Competition plaats. Dansteams uit de hele wereld strijden hier om de eer. Zowel de wijk Zuidwest als Nederland wordt hier prachtig vertegenwoordigd door PM-dance. Als thuisbasis hanteren ze het FDC-centre aan de Amerikalaan en PM-dance is het enige dansteam uit Nederland dat geselecteerd is voor de danswedstrijd. PM-dance zet zich in om de Utrechtse jeugd op een aansprekende en leuke manier aan het bewegen te krijgen én te houden. De 24 tieners in het selectieteam zijn inmiddels hard aan het trainen voor de danswedstrijd in Barcelona. De groep bestaat uit jongens en meiden van 10 tot en met 16 jaar. Om naar Barcelona te reizen is geld nodig. Alle beetjes helpen, dus een financiële bijdrage is meer dan welkom. Meer weten of doneren? Lees hier verder.

 

Volg ons Utrecht op Facebook Utrecht op Twitter Utrecht verbindt
Deel deze nieuwsbrief  
Utrecht op Facebook Utrecht op Twitter


Inschrijven

Uitschrijven