Nieuwsbrief maart 2017

Klik hier voor de html versie

Gemeente Utrecht logos

Gele balk
Nieuwsbrief Wijkbureau Zuidwest
Maart 2017

Rondje Stadseiland

 

Vernieuwing wijkparticipatie
Utrecht kent een lange traditie van wijkgericht werken en participatie. De gemeente maakt plannen in samenspraak met inwoners, ondernemers en instellingen. In de huidige coalitieperiode heeft de gemeente ingezet op nog meer verbinding met de stad: ‘Utrecht maken we samen’. In dit proces staan leren van elkaar en doorontwikkeling voorop. Daarom zet de gemeente komend jaar in alle wijken extra in op vernieuwing van de wijkparticipatie. Wijkbureau Zuidwest heeft Rondje Stadseiland gekozen als traject voor deze vernieuwing. Bekijk hier een filmpje en lees hier verder over de vernieuwing van de wijkparticipatie.


Actiepunten Samen Schoon: een schone en leefbare wijk
Eind vorig jaar was er een inloopavond waar bewoners van Kanaleneiland en Transwijk konden meedenken over het schoon houden van de wijk. Verschillende bewoners hebben hierover meegedacht. De gemeente heeft nu een plan opgesteld. Hierin staan nieuwe projecten en acties, zoals de inzet van afvalcoaches in Kanaleneiland, voorlichting over bestrijding van ongedierte en een service voor het ophalen en verwerken van brood. De bestaande acties om de wijk schoon te houden blijven ook gewoon doorgaan. Denk aan de bestrijding van zwerfvuil naast ondergrondse containers, het tegengaan van volle, verstopte, kapotte ondergrondse containers en het ondersteunen van schoonmaakacties in de wijk. Lees hier de actiepunten Samen Schoon in Kanaleneiland en Transwijk.


Lancering wijkkrant Kanaleneiland en Transwijk op 8 maart
Kom vandaag om 11:30 uur naar Hart van Noord (Geallieerdenlaan, tegenover huisnummer 24) voor de presentatie van de nieuwe wijkkrant voor Kanaleneiland en Transwijk.


Pasar Malam in Winkelcentrum Kanaleneiland op 10, 11 en 12 maart
Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 maart 2017 is de Pasar Malam in Winkelcentrum Kanaleneiland. Proef de lekkere hapjes, luister naar de optredens, kijk je ogen uit en dompel al je zintuigen in Oosterse sferen op deze gezellige wereldmarkt!


Kinderdialoog ‘Wat zeg je wel en wat zeg je niet?’ op 12 maart
De Bibliotheek organiseert op de Culturele Zondag van 12 maart Kinderdialogen in de wijkbibliotheken Overvecht (van 13:00 tot 14:00 uur), Vleuterweide (van 14:00 tot 15:00 uur) en Kanaleneiland (van 15:00 tot 16:00 uur) met als thema: ‘Wat zeg je wel en wat zeg je niet?’. Laura en Melissa van ZangExpress warmen de kinderen op met een lied. Aanmelden? Klik hier.


Tweede KamerverkiezingenTweede Kamerverkiezingen op 15 maart
Op woensdag 15 maart 2017 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Als u niet zelf kunt stemmen, kunt u iemand anders machtigen om namens u te stemmen. De stembureaus zijn geopend van 07:30 tot 21:00 uur. Ook in ons wijkbureau aan de Al-Masoedilaan 188 kunt u stemmen. Lees hier verder over de verkiezingen.


Open dag ECR De Keizershof op 16 maart

Op donderdag 16 maart 2017 is er een open dag bij woonzorgvoorziening ECR De Keizershof. ECR De Keizershof is een woonzorgvoorziening waar u alleen of samen met een partner zelfstandig en levensloopbestendig kunt wonen. Ook kunt u hier tijdelijk verblijven in een zorghotelstudio. Tijdens de open dag zijn geïnteresseerden tussen 10:00 en 15:00 uur welkom voor een kijkje achter de schermen. Bezoekers kunnen rekenen op een rondleiding langs de diverse appartementen en zorghotelstudio’s met uitleg over de woonmogelijkheden en de zorg die geboden kan worden. Ook is er ruimte voor financiële vragen. Het adres is Van Vollenhovenlaan 451. Voor meer informatie kunt u bellen naar de receptie: 088-3280010.


Uitnodiging 1e stadsgesprek Merwedekanaalzone op 21 maart

Na de succesvolle inspiratieavond van 10 januari 2017, met meer dan 170 deelnemers, zijn we als gemeente met diverse partijen doorgegaan met de verschillende thema’s. In drie komende stadsgesprekken delen we de kennis die intussen al is opgedaan. In deze stadsgesprekken willen we samen met u de thema’s nog meer uitwerken en gaan we de discussie aan over de verdere invulling van het gebied. Het eerstvolgende stadsgesprek is op dinsdag 21 maart 2017 van 19:00 tot 21:30 uur in De Alchemist aan de Koningin Wilhelminalaan 8. We willen het dan vooral hebben over:

• Wie zijn de toekomstige bewoners en gebruikers van de Merwedekanaalzone?
• Wie willen hier straks wonen, werken en verblijven en op welke manier willen ze dat?
• Welke behoeften en wensen hebben zij voor het toekomstig leven in dit stedelijke gebied?

We zijn benieuwd naar uw reacties, ideeën en inzichten om deze gebiedsontwikkeling tot een succes te maken! De inzichten en ideeën die we tijdens de stadsgesprekken ophalen, worden verwerkt in de plannen voor de Merwedekanaalzone. U kunt zich aanmelden voor dit stadsgesprek door vóór 17 maart 2017 een e-mail te sturen naar merwedekanaalzone@utrecht.nl. U ontvangt vervolgens een bevestiging. Hoe het programma van de avond er precies uitziet, sturen wij u kort van tevoren.


Vind je ware match!Meet & Greet ‘Vind je ware match!’ op 23 maart
Op donderdag 23 maart 2017 organiseert Actieplan Jeugdwerkloosheid van 16:00 tot 19:30 uur de Meet & Greet ‘Vind je ware match!’ om werkzoekende jongeren op weg te helpen; dit vindt plaats in het ROC Midden Nederland aan de Marco Pololaan 2. Jongeren kunnen tijdens dit matchingsevent een baan, BBL-plek of stage vinden en komen op een laagdrempelige manier in contact met werkgevers. Er zijn ook werkgevers met concrete vacatures. Verder kunnen jongeren deelnemen aan een workshop, hun cv laten checken en een profielfoto laten maken door een fotograaf. Bekijk hier het programma. Vragen? Stuur een e-mail naar jeugdwerkloosheid@utrecht.nl.


Finale van de Impact Challenge FutureSpecs op 23 maart
Gemeente Utrecht en Social Impact Factory nodigen u graag uit voor de finale van de Impact Challenge FutureSpecs op donderdag 23 maart 2017 van 17:00 tot 20:00 uur. Inloop is vanaf 16:30 uur in de Trouwzaal in het Stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat 2. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden? Gebruik dit formulier. Tijdens de finale presenteren de volgende drie ondernemers hun plan: Fatboy Cinema, Nelis en ’t Koffieboontje. Zij creëren betaalde arbeidsplekken voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar zonder startkwalificatie of baan, die aansluiten bij hun leefwereld. De jury zal het investeringsbedrag van €60.000,- verdelen tijdens de finale, dat beschikbaar is gesteld door Gemeente Utrecht. Het prijzengeld is bedoeld om hier een pilot te starten.


Wijkspreekuur Zuidwest op 27 maart
Wilt u wijkwethouder Jansen spreken? Maak dan een afspraak via telefoonnummer 14 030 of via zuidwest@utrecht.nl. Het eerstvolgende wijkspreekuur is op maandag 27 maart 2017 van 17:30 tot 18:30 uur in De Nieuwe Jutter, Amerhof 66.


Geldstromen door de wijk FestijnGeldstromen door de wijk Festijn op 30 maart
Hoe zetten ondernemers en ondernemende bewoners, bedrijven en  instellingen, en gemeenten en andere overheden samen hun  krachten in voor wijk, buurt of dorp?
Hoe creëren zij meer waarde voor de lokale samenleving én voor zichzelf? Hoe bouwen zij aan een krachtige samenwerking waaraan elke deelnemer naar beste vermogen bijdraagt? Deze vragen staan centraal op het Geldstromen door de wijk Festijn op donderdag 30 maart 2017 van 10:00 tot 17:00 uur in Krachtstation Kanaleneiland aan de Amerikalaan. Meet je eigen kracht en die van anderen in debatten, werksessies, presentaties, pitches en ontmoetingen over transformatie en hergebruik van vastgoed voor de wijk, ondernemerschap in en voor de wijk, verdienmodellen, financiering en fondsen, samenwerking, werk, right to challenge en zelfbeheer, energie, welzijn, gezondheid, zorg, gebiedsontwikkeling en nog veel meer. Bekijk hier het programma, de sprekers en inleiders. Startende ondernemers, leden van bewonersorganisaties en studenten krijgen korting. Inschrijven? Klik hier.


Ladies Only Festival XS op 2 april
Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland en JoU Utrecht organiseren in samenwerking met TivoliVredenburg het Ladies Only Festival XS! Wil je een hele middag samen met andere dames genieten van mooie muziek, beauty, workshops, fashion en lekkere hapjes en drankjes? Kom dan op zondag 2 april 2017 naar de Peltlaan 172 in Kanaleneiland.


Opnamedagen van Festival Tweetakt op 4, 5 en 6 april
Tijdens Festival Tweetakt verschijnt op de Neude drie dagen lang een filmset van het Australische Back to Back Theatre: THE DEMOCRATIC SET. In deze set zal door Utrechters van alle leeftijden worden gewerkt aan hele korte live-acts rond het thema vrijheid, die worden gefilmd door een rijdende camera. De acts zijn mini-performances: ze duren slechts 15 seconden lang. Ze kunnen bestaan uit een beweging, of een kunstje, of een minivoordracht, of een gebaar, of het maken van muziek, of dans, of iets met een object, of een dier. Kortom: alles mag! In de democratische set gaat het om samenwerking en is niemand de baas. Iedereen in Utrecht is uitgenodigd om mee te komen doen aan dit project. Dat mag alleen, maar ook als duo of met een groep. Groepen, instellingen en individuen uit alle rangen en standen van de bevolking uit Utrecht doen mee. Denk aan scholen, vluchtelingen, brandweerlieden, verpleegsters en daklozen. De makers van Back to Back Theatre zijn erbij om te helpen. Na afloop monteren zij van alle opnames een film, die op zaterdag 8 april aan het Tweetakt-publiek wordt gepresenteerd. Een uniek stadsportret met vrijheid als onderwerp. Voor meer informatie over het filmen en om u op te geven, kunt u e-mailen naar project@tweetakt.nl. Deelname is gratis! De opnamedagen zijn van dinsdag 4 tot en met donderdag 6 april 2017.


EK Voetbal

Utrecht loopt warm voor het EK: nog 100 dagen op 7 april

Deze zomer is het EK voetbal voor vrouwen, UEFA Women’s Euro 2017, in Nederland. De Oranje Leeuwinnen trappen het EK af in Utrecht met de openingswedstrijd tegen Noorwegen op 16 juli 2017. Daarnaast worden nog drie groepswedstrijden in stadion Galgenwaard gespeeld. Vanaf 100 dagen voor het EK loopt Utrecht al warm met veel verschillende activiteiten in de wijken, bij sportverenigingen en op scholen. Langzaam kleuren we de stad een beetje oranje voor het EK. We trappen de 100 dagen op vrijdag 7 april 2017 af met allerlei activiteiten in de stad. Ga op de foto met de Trophy bij het Centraal Station. Voetbal mee bij de opening van het Cruyff Court in Hoograven. Speel mee met de competitie hooghouden op de Neude. Juich mee tijdens de oefeninterland tussen Nederland en Frankrijk in stadion Galgenwaard! Op 11 april 2017 spelen de Oranje Leeuwinnen een oefenwedstrijd tegen IJsland. Ben jij er ook bij? Let’s celebrate! #weuro2017 #OnsEK


Stedelijke finale schoolvoetbaltoernooi op 12 april
Op 22 februari 2017 ging de voorronde van het KNVB schoolvoetbaltoernooi van start in alle Utrechtse wijken. Zuidwest wordt vertegenwoordigd door Zwaluwen 1911. Meer dan 4000 leerlingen uit de basisschoolgroepen 5/6 en 7/8, verdeeld over zo’n 350 teams, strijden aankomende weken voor een plek in de stedelijke finale op 12 april 2017. Bekijk hier het programma van de voorronde. Het schoolvoetbaltoernooi staat dit jaar in het teken van het aankomend EK Vrouwenvoetbal, dat plaatsvindt in Nederland. Ook Utrecht is speelstad!


Socratesbrug

Tunnels maken we in Utrecht samen
De gemeente Utrecht is verantwoordelijk voor het onderhoud van meer dan 100 tunnels. Graffiti, kapotte verlichting en zwerfafval zorgen in een tunnel voor een onprettig gevoel. Hier willen we in Utrecht wat aan doen. De gemeente vindt het belangrijk dat u prettig kunt fietsen, lopen, rijden en skaten onder deze onderdoorgangen van bruggen en viaducten. Meld daarom vernieling, vervuiling en kapotte verlichting. Want ook de Utrechtse tunnels maken we samen.


Subsidie huurdersparticipatie
Maak huurders sterker! Heeft u vernieuwende ideeën voor activiteiten in het belang van huurders en wilt u die in de tweede helft van 2017 uitvoeren? Doe dan vóór 1 april 2017 een aanvraag via de nieuwe Subsidieregeling Huurdersparticipatie.


Workshopaanbod voor ondernemende bewonersinitiatieven
Heeft u een briljant idee voor een sociale onderneming? Of bent u met uw sociale onderneming toe aan een volgende stap? Bekijk het programma-aanbod van Social Impact Factory. Op zoek naar meer tips? Kijk ook eens op de website Initiatief met informatie voor initiatiefnemers over geld, advies, netwerken en ruimte.


PM-dance

Danswedstrijd in Barcelona
Van 13 tot en met 17 april 2017 vindt de Barcelona International Dance Competition plaats. Dansteams uit de hele wereld strijden hier om de eer. Zowel de wijk Zuidwest als Nederland wordt hier prachtig vertegenwoordigd door PM-dance. Als thuisbasis hanteren ze het FDC-centre aan de Amerikalaan en PM-dance is het enige dansteam uit Nederland dat geselecteerd is voor de danswedstrijd. PM-dance zet zich in om de Utrechtse jeugd op een aansprekende en leuke manier aan het bewegen te krijgen én te houden. De 24 tieners in het selectieteam zijn inmiddels hard aan het trainen voor de danswedstrijd in Barcelona. Bekijk hier een filmpje. De groep bestaat uit jongens en meiden van 10 tot en met 16 jaar. Om naar Barcelona te reizen is geld nodig. Alle beetjes helpen, dus een financiële bijdrage is meer dan welkom. Meer weten of doneren? Lees hier verder.


Volksgezondheid in ZuidwestVolksgezondheid in Zuidwest
Wist u dat leerlingen in Zuidwest het minst vaak ongezonde tussendoortjes meenemen naar school vergeleken met de rest van Utrecht? Vind alles over gezondheid in Zuidwest op de Volksgezondheidsmonitor.


Toegankelijkheidsprijs
Ook in 2017 reikt de gemeente Utrecht, alweer voor de derde keer, de Toegankelijkheidsprijs uit. Met deze prijs waardeert de gemeente drie instellingen die het meest toegankelijk zijn of het beste plan hebben om toegankelijk te worden. De gemeente looft een eerste, tweede en derde prijs uit van €3000, €2000 en €1000. Dit jaar kunnen niet alleen instellingen die subsidie van de gemeente Utrecht ontvangen meedoen. Alle instellingen en bedrijven die in en voor Utrecht werken, kunnen meedingen. Toegankelijkheid gaat over een vlotte, drempelvrije doorgang door een gebouw. Ook kunt u denken aan frisse lucht, catering vanwege dieetwensen, toegankelijke informatievoorziening zoals websites voor blinden of symbolen voor analfabeten of anderen die moeite hebben met lezen, en aan informatie over speciale voorzieningen zoals rolstoelplekken, ringleiding of de mogelijkheid om een hulphond mee te nemen. Wilt u met uw activiteit kans maken op de Utrechtse Toegankelijkheidsprijs? Vult u dan vóór 20 maart 2017 het aanmeldformulier in.


Tolerantieprijs
Gezocht in Utrecht: mensen, bedrijven, organisaties en instellingen die zich op een creatieve manier inzetten voor een verdraagzame samenleving. Met activiteiten die bruggen slaan op het gebied van cultuur, sport, onderwijs, werk en economie. Voor dit soort initiatieven looft het gemeentebestuur van Utrecht de Tolerantieprijs uit. De Tolerantieprijs, ingesteld in 1995 door de Utrechtse gemeenteraad, bestaat dit jaar 22 jaar. De prijs is bedoeld voor initiatieven die verdraagzaamheid, betrokkenheid, respect en begrip in de Utrechtse samenleving te bevorderen, zodat iedereen zich thuis voelt en zichzelf kan zijn. Een onafhankelijke jury maakt een keuze uit de aanmeldingen. De winnaar ontvangt een geldbedrag van €7000 dat moet worden besteed aan het bekroonde initiatief. De winnaar wordt bekend gemaakt op 5 mei 2017 tijdens het Bevrijdingsfestival in Utrecht. Kandidaten voor de Tolerantieprijs kunnen zich tot en met vrijdag 31 maart 2017 aanmelden. Meer weten? Lees hier verder.


Plusgids wijst de weg naar hulp in Utrecht
Mensen moeten zoveel mogelijk voor zichzelf zorgen; zelfredzaam zijn met hulp van anderen. Maar hoe doe je dat op hoge leeftijd? Als je ziek bent, een beperking hebt of als er als mantelzorger te veel op je afkomt? De Plusgids Utrecht 2017 informeert Utrechters over de vele voorzieningen die er zijn op het gebied van zorg, welzijn, wonen en financiën. De gratis gids is onder meer verkrijgbaar bij het wijkbureau, de buurtteams, de bibliotheek, woonzorgcentra, buurthuizen en de huisarts. De Plusgids is ook online te raadplegen.


Fietsdocenten gezocht

Fietsdocenten gezocht
In het kader van Utrecht fietst! organiseert Harten voor Sport in samenwerking met partners uit de wijk fietslessen voor volwassenen. Wanneer u niet met de fiets bent opgegroeid, is de kans aanwezig dat u nooit heeft leren fietsen. Om aan de grote vraag naar fietslessen voor volwassenen te kunnen voldoen, is Harten voor Sport op zoek naar nieuwe enthousiaste -vrijwillige- fietsdocenten. Heeft u twee uurtjes per week de tijd om mede-Utrechters in uw wijk te helpen? Meer informatie en aanmelden? Neem dan contact op met Dennis Schoonhoven via utrechtfietst@hartenvoorsport.nl.


Altijd op de hoogte van Zuidwest?
Website wijkbureau;
– Twitter: @wbzuidwest;
– Televisie: U in de Wijk Kanaleneiland;
– Wijkkrant De Rivierwijker (verschijnt zes keer per jaar en wordt huis-aan-huis verspreid) en wijkkrant Kanaleneiland/Transwijk (verschijnt vier keer per jaar en wordt huis-aan-huis verspreid).


Volg ons Utrecht op Facebook Utrecht op Twitter Utrecht verbindt
Deel deze nieuwsbrief  
Utrecht op Facebook Utrecht op Twitter

Inschrijven